
SUSAMOV PUTER
Dobijen mlevenjem pečenih semenki susama, susamov puter je značajan biljni izvor kalcijuma i kao takav važan za one koji izbegavaju mlečne proizvode. Pored nezasićenih masnih kiselina omega 6 i 9, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja, bogat je izvor vitamina B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.
Ne sadrže holesterol, hidrogenizovane masti, gluten ni kazein.
Susamov puter je postan proizvod.
Sastav: seme susama 99,5%, morska so 0,5%.
Alergeni su napisani masnim slovima. Može sadržati koštunjavo voće i kikiriki u tragovima.
Sadrži:
- NEZASIĆENE MASNE KISELINE: omega 6 i 9, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja
- MINERALE: kalcijum, gvožđe, mangan i bakar
- VITAMINE: B1
Upotreba:
Pored toga što se koristi kao namaz, susamov puter nalazi široku primenu u kuvanju. Od njega se mogu praviti izuzetno ukusni umaci, koji se mogu servirati uz razne priloge. Važan je sastojak u mnogim specijalitetima sa Bliskog i Dalekog Istoka (humus, falafel, tahini). Podjednako je ukusan i kao slani namaz u kombinaciji sa tamarijem, a kao sladak namaz pomešan sa medom predstavlja izvanrednu dijetalnu poslasticu.
Nutritivne vrednosti u 100g proizvoda
Energetska vrednost kJ/kcal |
2745/663 |
Masti (g) od toga: |
58.80 |
zasićene masne kiseline (g) |
9.64 |
Ugljeni hidrati (g) od toga: |
13.25 |
šećeri (g) |
8.43 |
Proteini (g) |
20.30 |
So (g) |
0.137 |
Napravite ukusni obrok

Humus od leblebije
400g kuvane leblebije
70g Granum susamovog putera
1 čen belog luka
2-3 kašike limunovog soka
2/3 kašičice soli
60ml veoma hladne vode
1-2 kašike tostiranog susama (proizvoljno)
Granum susamovo ulje za služenje